先週末から気温が下がり、冬らしい寒さがやってきた大森。
阿部家では、柚餅子づくりが始まりました。
阿部家の台所に柚子の爽やかな香りが漂います。
最初に、柚子の実をくり抜いておき、その中に八丁味噌とザラメ、道明寺粉、胡桃、胡麻などを混ぜたものを詰め込んで、
蓋をし、蒸し器でしっかり蒸します。
冬にたっぷりと仕込んでおき、食卓でお客様にお出しするひと品です。
明日は、和紙に包んで、干す作業を行います。
冬の寒さが増すにつれて、阿部家の冬のあたたかな暮らしの風景がひとつひとつ増えていきます。
As winter comes closer, the smell of yuzu emerge from Abeke’s kitchen as we start making Yubeshi, a preserved food we make during the winter.
We take the fruit out of the yuzu and then stuff it with a paste consisting of miso, rice flower, sesame and sugar, and then steam them.
Tomorrow we will wrap them in paper and hang them to dry.
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